Vaurastu pysyvästi – Pääse eroon veloistasi

Vaurastumisen perusedellytys on velkaantumisen pysäyttäminen ja lopulta veloista eroon pääseminen. Hyvin monet ihmiset ottavat helposti luottokortteja ja pienlainoja, joiden korot ja muut kulut ovat suhteellisen suuret. Talouden kokonaistilanteen kannalta kaikki velat, joista maksetaan korkoa enemmän kuin sijoitukset tuottavat, ovat tuhoisia. Kaikista veloista kannattaa siis lähtökohtaisesti hankkiutua eroon, jotta vaurastuminen voi alkaa. Tässä artikkelissa kerromme kolme ajattelun kolmekiveä, joiden avulla pääset veloistasi eroon pysyvästi.

Monenlaiset menetelmät

Sekä talouden että muiden alojen asiantuntijat jakavat mielellään mielipiteitään vaurastumisesta. Erilaisia tekniikoita ja menetelmiä myydään maailmanlaajuisesti, sillä on vahva usko siihen, että vaurastuminen on mahdollista erilaisten ulkoisten menetelmien avulla. Ironisinta näissä kaikissa yleensä on se, että niistä pitää maksaa. Miksi maksaisit jollekin toiselle siitä, minkä voit tehdä itse muutaman toimenpiteen avulla?

Muuta ajatusmaailmasi

Oman ajatusmaailman muuttaminen lähtee liikkeelle siitä, että tiedostaa omat toimintatapansa ja oman vaurastumisen esteenä olevat periaatteet. Jos et itse usko vaurastumiseesi, sitä tuskin tapahtuukaan. Muutos lähtee itsestä, ja toisaalta myös omat ajatuksesi rajoittavat omaan suoriutumistasi. Ihmeitä tapahtuu vain niihin uskomalla.

Vaikka ajatusmaailmasi onkin pääosin oman pääsi tuotetta, vaikuttavat siihen myös merkittävällä tavalla ne ajattelumallit, jotka olet perinyt vanhemmiltasi tai muuten oppinut ympäristöstäsi. Jos sinnittelet tällä hetkellä köyhyysrajalla eivätkä raha tunnu riittävän mihinkään, muista, että tilanne on väliaikainen. Tekemällä oikeita valintoja sinä todellakin voit vaikuttaa taloutesi kehitykseen tulevaisuudessa. Tiedosta omaan taloudelliseen tilanteesi vaikuttavat ajatusmallisi ja tartu niihin rohkeasti kiinni.

Määrittele tavoitteet ja kartoita nykytilanne

Muutokset tapahtuvat harvoin itsestään. Sinä olet vastuussa omasta toiminnastasi ja omilla valinnoillasi voit tehdä muuttaa taloudellisen tulevaisuutesi. On vaikea pyrkiä eteenpäin, jos tavoitteet on määritelty epämääräisesti. Pyri siis luomaan mahdollisimman konkreettisia ja tarkkoja tavoitteita. Muotoile tavoitteet lauseiksi ja kirjoita ne ylös, esimerkiksi ”kolmen vuoden kuluttua olen maksanut kaikki lyhytaikaiset lainani” tai ”viiden vuoden kuluttua osakesalkkuni arvo on yli 20 000 euroa”. Laadi myös yksityiskohtainen suunnitelma, miten pääset tavoitteeseesi. On ilmiselvää, että tavoitteiden tulee olla paitsi selkeitä, myös realistisia. Tulojen kolminkertaistaminen vuodessa ei välttämättä ole mahdollista, jos nyt jo tienaat hyvin. Toisaalta menojen puolittaminen samassa ajassa voi olla hyvinkin mahdollista.

Jotta voit määritellä tavoitteen saavuttamiseen tarvittavat askeleet mahdollisimman konkreettisesti, sinun täytyy kartoittaa nykyinen taloustilanteesi mahdollisimman tarkasti. Kirjaa ylös kaikki tulosi ja menosi esimerkiksi kuukauden ajan ja laske, mihin rahasi kuluvat. Kulujen kirjaaminen on helpompaa, jos keräät kaikki kuitit talteen. Muista huomioida kaikki pienimmätkin kulut, esimerkiksi parkkimaksut ja tarjoilijoille jätetyt tipit. Kun laadit tulo- ja menokartoituksesi perusteella budjettia, pyri karsimaan ensimmäisenä ylimääräiset kulut, kuten tarpeettomat lehtitilaukset tai ravintolakäynnit. Ota tavoitteeksesi, että et tee suuria hankintoja korollisella velkarahalla. Edullisinkin tarjous muuttuu epäedulliseksi, jos maksat lainalle monen prosentin korkoa jopa vuosien ajan.

Pyydä läheisesi apuun

Veloista eroon pääsemisen ja vaurastumisen tiellä eteneminen edellyttää valintoja, jotka saattavat herättää keskustelua lähipiirissäsi. Menojen karsiminen saattaa tuntua muista perheenjäseniltä pahalta, mutta toisaalta lapsetkin ymmärtävät taloudellisia asioita yllättävän hyvin, kun heille tarjoaa mahdollisuuden tilanteen ymmärtämiseen. Ota siis perhe ja ystäväsi apuun projektissasi ja olet jo onnistumisen tiellä. Ystävien ja perheenjäsenten kannustus auttaa vaikeiden aikojen yli ja usein ystäväpiiristä löytyy myös asiantuntemusta, jonka avulla määrität tavoitteesi realistisesti. Kerää ympärillesi vankat tukijoukot, jotka auttavat sinua tielläsi kohti pysyvää velattomuutta ja vaurastumista. Suunnitelmien laatiminen voi tuntua helpolta, mutta karikoita ja kiusauksia tulee eteen jokaiselle. Tällöin ystävien tuki on tarpeen.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *