Talous tasapainoon

Loton jättipotin odottelun sijaan ihmisen kannattaa olla aktiivinen toimija oman taloutensa saattamisessa tasapainoon. Tämä on kuitenkin helpommin sanottu kuin tehty. Jos kaikki osaisivat hallita talouttaan, maailmassa tuskin olisi talousongelmia ollenkaan. Jotkut ihmiset saattavat ajatella, ettei vanhuuden varalle säästäminen ole järkevää, koska elämä saattaa päättyä minä hetkenä hyvänsä. Tilastollisesti elinajanodote on kuitenkin Suomen kaltaisissa maissa hyvä, joten kannattanee kuitenkin käyttää hieman aikaa oman talouden pohtimiseen ja suunnitteluun. Suunnittelu vähentää tulevaisuuteen kohdistuvaa taloudellista epävarmuutta ja tekee elämästä rennompaa, huolettomampaa ja onnellisempaa. Tässä artikkelissa kerromme vinkkejä, joiden avulla jokainen voi saada oman taloutensa kehityksen suunnan käännettyä.

Aloita nyt

Pienituloiset usein luulevat, että säästäminen on heille mahdotonta, koska tulot ovat niin pienet. Jos rahat hädin tuskin riittävät pakollisiin menoihin, ei välttämättä tule ajatelleeksi säästämistä. Totuus kuitenkin on, että harva pienituloinen on edes kokeillut pitkäjänteistä, pitkäkestoista säästämistä. On selvää, että pienistä tuloista voi olla vaikeaa sijoittaa tai säästää suurta summaa, mutta kannattaa kuitenkin muistaa, että suuretkin joet syntyvät pienistä puroista. Pienikin kuukausittainen säästö kasvattaa kuin huomaamatta säästöpottia, ja pian kasassa onkin oikein kelvollinen summa.

Kirjaa kaikki menot ylös

Jos sinulla on tunne, että omista tuloistasi ei jää mitään säästöön tai edes käteen, kokeile menojen kirjaamista ainakin kuukauden ajalta. Kuittien kerääminen helpottaa kirjanpidon laatimista. Jaottele menot pakollisiin ja vapaaehtoisiin. Vaihtoisesti voit jakaa menot erilaisiin kategorioihin, kuten ruokaan, asumiseen ja vapaa-aikaan. Luokittelemalla menoja saat paremman ja realistisemman kokonaiskuvan siitä, mihin rahasi todellisuudessa kuluvat. Kun tiedät, mihin rahasi menevät, menojen karsiminen on helpompaa. Karsi turha menot, kuten ylimääräiset lehtitilaukset. Kilpailuta sähkö ja puhelinliittymät säännöllisesti.

Käytä aikaa suunnitteluun

Talouden hallinnan perusperiaatteisiin kuuluu menojen kirjaamisen lisäksi myös tulevien tulojen ja menojen arviointi. Arvioi siis oma taloustilanteesi tulevan kuukauden, tulevan vuoden ja jopa seuraavien kolmen vuoden aikana. Jos olet yrittäjä tai freelancer, voit arvioida kuukausittaiset keskiarvotulosi. Pakolliset menot, kuten asumiskulut ja vakuutukset, pysyvät samoina kuukaudesta toiseen, kun taas vapaaehtoisten kulujen määrä vaihtelee. Eräs keino varautua vapaaehtoisiin kuluihin on varata niille tietty kuukausisumma. Voit sisällyttää budjettiisi myös erilliset osiot ulkona syömiseen tai baarikäynteihin, jos ne ovat oleellinen osa elämääsi ja jos sinulla on niihin varaa.

Hyväksy tilanne ja mukaudu siihen

Hyvin todennäköisesti tulotasosi vaihtelee kuukaudesta toiseen. Myös elämäntilanteesi muuttuu vuosien saatossa, ja elämäntilanteen muuttuminen vaikuttaa väistämättä myös budjettiisi. Tee säästämisestä automaattista ja hyväksy se tosiasia, että sinulla on käytettävissäsi vähemmän rahaa kuin ennen. Kun siirrät säästettävän summan automaattisesti, totut ehkä ajatukseen nopeammin etkä pian enää huomaa säästettävän summan vaikutusta arkipäivääsi. Kun tulosi laskevat tai nousevat, muokkaa myös säästettävän summan määrää tulojen muutoksen mukaisesti.

Muista sijoittaa itseesi

Säästämistä tehdään useimmiten yllättäviä hankintoja varten tai niin sanotusti pahan päivän varalle. Entä jos kääntäisitkin asian toisinpäin ja ajattelisit säästäväsi hyvän päivän varalle? Ajattele säästämistä sijoituksena omaan itseesi, omien unelmien ja tavoitteiden toteuttamista varten. Tee sijoittamisesta automaattista ja ymmärrä, että sinä olet kaikista sijoituskohteista paras ja tuottoisin.

Taloudellisen tasapainoin saavuttamiseen ei tarvitse osata ydinfysiikkaa tai edes kauppatieteitä. Riittää, että aloitat nyt etkä sysää projektin aloitusta enää eteenpäin. Kun taloutesi on tasapainossa, vapautesi lisääntyy ja todennäköisesti olet myös onnellisempi. Taloudellinen riippumattomuus on aivan onneen. Sen saavuttaminen vaatii suunnitelmallisuutta ja pitkäjänteisyyttä, mutta on epäilemättä kaiken vaivan arvoinen projekti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *