Taloudellinen riippumattomuus – Miksi ja miten?

Monet ihmiset haaveilevat lottovoitosta, mutta käytännössä voittopaotti lankeaa vain elämän aikana vain harvoille. Omaa tulevaisuutta ei siis kannata rakentaa lottovoiton varaan vaan kehittää luotettavampia ja vakaampia keinoja taloudellisen riippumattomuuden saavuttamiseen. Tässä artikkelissa kerromme henkilökohtaisen talouden suunnittelusta, taloudellisesta riippumattomuudesta ja siitä, miten voit parantaa taloudellista tilannettasi tekemättä kohtuuttomia uhrauksia.

Mitä taloudellinen riippumattomuus tarkoittaa?

Taloudellisella riippumattomuudella tarkoitetaan yleensä tilannetta, jossa työnteko ei ole toimeentulon kannalta välttämätöntä. Tällaisessa tilanteessa toimeentulo on turvattu säästöillä ja sijoituksista saatavilla tuloilla, kuten vuokra- ja osinkotuloilla. Taloudellinen riippumattomuus tuo siis ennen kaikkea vapautta, sillä työnteko ei ole enää pakollista ja voit valita juuri sellaisen toimenkuvan kuin oikeasti haluat palkkatasosta riippumatta. On selvää, että tällainen tilanne lisää myös yksilön onnellisuutta ja elämä tuntuu mielekkäämmältä.

Miksi taloudellista riippumattomuutta kannattaa tavoitella?

Suurin osa ihmisistä on havainnut sen tosiasian, miten paljon raha määrittelee yksilön elämää, onnellisuutta ja jokaista arkipäivän tilannetta. Taloudellisessa ahdingossa pinnistelevien ihmisten ajatukset pyörivät vain selviytymisen ympärillä, ja rahojen riittävyyden laskeminen vie kohtuuttoman paljon aikaa. Usein tilanne vaikuttaa myös terveyteen ja varsinkin uneen. Pahimmillaan talousahdinko voi ajaa yksilöitä jopa masennukseen tai itsemurhaan. Lienee siis ilmiselvää, että taloudellinen riippumattomuus tulisi olla jokaisen yksilön tavoitteena, sillä vain taloudellisesti riippumaton henkilö voi keskittyä riittävästi elämän muihin osa-alueisiin.

Tällä hetkellä eläkkeelle jääminen on mahdollista 63-65-vuotiaana. Eläkkeen suuruus riippuu toistaiseksi ansiotulojesi määrästä, mutta jos eläkeikääsi on pitkä aika, kukaan ei takaa sinulle valtion maksamaa eläkettä. Eläke on joka tapauksessa melko vaatimaton, joten on ilmeistä, että elämän viimeistä kolmannesta varten kannattaa myös säästää.

Miten taloudellinen riippumattomuus saavutetaan?

Talouden hallinnan kulmakiviin kuuluu tulojen ja menojen laskeminen sekä budjetin tasapainottaminen. Jos menot ovat jatkuvasti suuremmat kuin tulot, vaihtoehtoja on oleellisesti kaksi: tulojen kasvattaminen ja menojen pienentäminen. Näistä menojen pienentäminen on usein helpompaa kuin tulojen kasvattaminen, joskin pienten sivutulojen hankkiminen onnistuu lähes keneltä tahansa. Tyypillisiä helposti karsittavia menoja ovat esimerkiksi lehtitilaukset, ulkona syöminen, monet vaatehankinnat ja kaikki heräteostokset, joiden ostaminen ei kuulu budjettiisi.

Tärkeä edellytys taloudellisen tilanteen parantamiselle on veloista eroon pääseminen. Moni ottaa enemmän velkaa kuin pystyy tarvitsee tai pystyy maksamaan takaisin. Omaa velkaantumista kannattaakin arvioida laskemalla velkojen kokonaismäärä suhteessa vuosituloihin. Yleensä jo pelkkä korkokulujen laskeminen havahduttaa ihmisen huomaamaan, miten paljon velkojen hoitoon todellisuudessa kuluu rahaa.

Milloin velkaa kannattaa ottaa?

Luottoja ja velkoja on erilaisia. Harva ihminen ostaa asuntoa tai autoa käteisellä, mutta niissäkin tapauksissa eri rahoitusvaihtoehtoja kannattaa punnita huolellisesti etukäteen ja arvioida, minkä verran lainaa on varaa ottaa. Lähtökohtaisesti laina kannattaa aina mahdollisimman nopeasti pois ja tavoitteena tulisi olla aina velaton tilanne. Ilmaisia lainoja ei ole olemassakaan ja vaikka lainan korko tuntuisikin kohtuulliselta, liittyy lainoihin yleensä muita kustannuksia, kuten nostokuluja tai tilinhoitomaksuja.

Taloudellista riippumattomuutta tavoitellessa ei kuitenkaan pidä venyttää omaa talouttaan liian tiukille. On totta, että monissa asioissa voi säästää, mutta totta on myös se, että liian tiukassa taloudellisessa tilanteessa yksilön elämänlaatu kärsii merkittävästi ja arki saattaa muuttua liian ahdistavaksi. Voidakseen hyvin ihminen tarvitsee riittävästi laadukasta ruokaa ja mielekästä toimintaa, harrastuksia ja muita ihmisiä ympärilleen. Ruokakuluissa säästämisessä kannattaa siis olla järkevä eikä kaurapuurodieetillä kuukausitolkulla kituuttaminen välttämättä ole terveyden kannalta hyvä vaihtoehto. Toisinaan myös kulutusluotto tai muu lyhytaikainen laina voi tulla tarpeeseen, vaikka budjetointi muuten olisi miten huolellista tahansa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *