Ota oma talous haltuun helposti

Onko tilipäivästä toiseen selviytyminen vaikeaa? Tuntuuko siltä, että rahat eivät riitä muuhun kuin pakollisiin laskuihin, hyvä jos niihinkään? Tai onko ehkä osa laskuista jo perinnässä ja pelkäät postiluukun kolahdusta ja uusia laskuja? Jos vastasit johonkin kysymyksistä myöntävästi, olet selkeästi taloudellisen neuvonnan tarpeessa. Tässä artikkelissa kerromme, miten pääset taloudellisesta ahdingosta ja otat taloudellisen tilanteesi taas haltuun.

Mitä taloudellinen ahdinko on?

Moni kokee olevansa taloudellisessa ahdingossa, vaikka velkaa ei olisikaan ylenpalttisesti. Taloudellista tilannetta kannattaakin arvioida käytettävissä olevien tulojen ja pakollisten kulujen mukaan. Jos tuntuu, että käytettävissä olevat tulot eivät riitä edes pakollisten menojen kattamiseen, on syytä tehdä korjausliikkeitä. Hälytysmerkkeihin kuuluu myös se, jos sinun täytyy ottaa velkaa maksaaksesi laskuja tai muiden luottojen lyhennyksiä.

Mikä on ensimmäinen askel?

Vaikka tilanteen kartoittaminen tekisikin kipeää, se on välttämätöntä muutoksen tielle pääsemiseksi. Kerää tiedot kaikista luotoista ja maksamattomista laskuista taulukkolaskentaohjelmaan tai vaikka ruutuvihkoon ja laske yhteen velkojen kokonaismäärä. Järjestä velat järjestykseen koron määrän ja lainan kokonaismäärän mukaan. Jos laskuja on jo perinnässä, aseta ne korkealle prioriteetille. Laadi suunnitelma ja maksa suurimmat ja korkeakorkoisimmat lainat pois ensimmäisenä. Pyri neuvottelemaan matalakorkoisten lainojen maksueriä pienemmäksi ja laina-aikoja pidemmäksi.

Jotta tietäisit, paljonko rahaa sinulla on käytettävissäsi, sinun täytyy myös laskea yhteen käytettävissäsi olevien tulojen kokonaismäärä. Kirjaa ylös myös pakolliset menot, kuten asuminen, vakuutukset ja esimerkiksi lasten hoitomaksut. Arvioi ruokakulujen määrä ja sen jälkeen se, kuinka paljon käytössäsi on rahaa velkojen lyhentämiseen. Jos pakolliset menot ovat suuremmat kuin tulot, saatat olla oikeutettu toimeentulotukeen.

Miten paljon velkaa on liikaa?

Velkaantumisen astetta voidaan arvioida monella tavalla, mutta yleensä pankit arvioivat henkilön maksukykyä laskemalla velanhoitoon kuluvien menojen määrän suhteessa tuloihin. Velanhoitomenot eivät missään tapauksessa saisi ylittää 40 prosenttia henkilön käytettävissä olevista tuloista. Jos velanhoitomenot koostuvat pääosin pienistä, erillisten lainojen lyhennyksistä, voi olla lainojen yhdistäminen olla järkevää. Monet pankit ja rahoituslaitokset myöntävät pienten lainojen yhdistämiseen tarkoitettua suurempia ja edullisempia lainoja. Yhtä suurta lainaa on helpompi lyhentää kuin montaa pientä, ja melko varmasti myös korkokustannukset ja muut kulut ovat tässä tapauksessa pienemmät.

Karsinko kuluja vai hankinko lisätuloja?

Jos tulot ja menot eivät ole tasapainossa, sinulla on käytännössä kaksi vaihtoehtoa: kulujen karsiminen ja tulojen lisääminen. Molemmat edistävät taloudellisen tilanteesi paranemista, mutta tutkimusten mukaan kulujen karsiminen on helpompi toteuttaa. Hankkiudu eroon turhista lehtitilauksista, tarpeettomista ravintolalaskuista ja harrastuksista, joita voit harrastaa edullisemminkin. Kilpailuta sähkö, vakuutukset ja puhelinliittymä säännöllisesti. Tällä tavalla säästät selvää rahaa, parhaimmillaan vuositasolla jopa satoja euroja.

Lisätulojen hankkiminen on myös varteenotettava vaihtoehto. Freelance-pohjalta voit tehdä esimerkiksi käännös- ja kirjoitustöitä, tarjota lastenhoitoa tai tukiopetusta koululaisille. Jos nurkissa pyörii tarpeettomia tavaroita, voit myydä ne netissä tai oikealla kirpputorilla. Jos kaappiesi kätköissä on esimerkiksi ylimääräisiä vanhoja muumimukeja tai vanhoja puhelinmalleja, saatat tienata sievoisen summan ylimääräistä rahaa. Pullojen kerääminenkin voi olla pitkällä tähtäimellä tuottoisaa, jos ajoitat lenkkisi sopiviin ajankohtiin ja alueille, joissa pulloja on tarjolla.

Muista budjettikuri

Kun olet kirjannut tulot ja menot ja laatinut budjetin velkojen lyhentämiseksi, edessäsi on vaikein vaihe: budjetissa pysyminen. Monet ihmiset sitoutuvat uusiin projekteihin lyhytaikaisesti, mutta pysyviä tuloksia saavutetaan myös taloudellisissa asioissa vain pitkäjänteisellä, määrätietoisella työllä. Oli kyse sitten velkojen maksusta tai varallisuuden kasvattamisesta tiettyyn rahasummaan saakka, pitkäjänteisyyttä ja kurinalaista toimitaan tarvitaan kuukausien, usein jopa vuosien ajan.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *