Osakesijoittaminen – Näin pääset alkuun

Oletko jo jonkin aikaa miettinyt, miten sijoittaisit säästösi tehokkaimmin? Kuulostaako osakesijoittaminen vieraalta ja vaikealta? Älä enää huoli, sillä se ei ole todellisuudessa niin vaikeaa kuin luulet. Tässä artikkelissa kerromme osakesijoittamisen perusasioista ja ennen kaikkea siitä, miten pääset sijoittajaurallasi alkuun.

Miksi ryhtyisit osakkeenomistajaksi?

Ihan ensimmäiseksi kannattaa pohtia, miksi ylipäätään haluat sijoittaa rahaa. Pankkitilille säästäminen on turvallisin vaihtoehto, mutta valitettavasti se on myös vaihtoehdoista vähiten tuottava. Sijoittamiseen liittyy aina riski, joten sinun on tärkeää etukäteen määritellä, miten suuren riskin olet valmis ottamaan. Pohdi myös sijoittamisen aikajännettä: miten pitkäksi aikaa haluat sitoa rahasi tiettyyn kohteeseen. Osakkeet voi toki muuttaa melko nopeasti rahaksi, mutta lyhyellä aikavälillä osakekurssien vaihtelu on melko suurta ja siten parhaat tuotot saadaan vasta pitkällä aikajänteellä.

Osakesijoittamisen edellytykset

Sinulla ei tarvitse olla tuhansien eurojen pääomaa ensimmäisiä osakeostoksia tehdessäsi. Yleensä neuvotaan, että sijoituksen tulisi olla vähintään 500 euroa, jotta voitot kattavat myös hankinnasta aiheutuneet kulut. Muista, että osakesijoittamisessa täytyy aina ottaa huomioon tappion mahdollisuus. Sijoittamasi rahat eivät siis saa olla pakollisiin kuluihisi tarvitsemiasi rahoja.

Osakesijoittaminen edellyttää jonkinlaista osakemarkkinoiden perusasioiden hallintaa tai ainakin kiinnostusta markkinoiden seuraamiseen. Mieti, miten paljon sinulla on aikaa osakemarkkinoiden seuraamiseen päivä-, kuukausi- ja vuositasolla. Jos sijoitusperspektiivisi on vuosia, ei osakemarkkinoita tarvitse seurata päivätasolla, mutta jonkinlainen käsitys alan ja eri osakkeiden kehityksestä olisi hyvä saada säännöllisesti. Helppo tapa ajan tasalla pysymiseen on esimerkiksi ilmaisten, pankkien tai yksityisten asiantuntijoiden viikkokirjeiden tilaaminen sähköpostiin. Pankkien tai yksityiset sijoitusasiantuntijat osaavat tiivistää markkinoiden tapahtumista kaiken oleelliseen muutamaan kymmeneen riviin.

Sijoituskohteiden valinta

Tutustu markkinoiden toimintaan, seuraa talousuutisia ja kuuntele, mitä asiantuntijat eri yrityksistä sanovat. Mieti, mitkä toimialat ovat sinulle tärkeitä ja seuraa alan yritysten toimintaa ja kehitystä. On tärkeää, että itse uskot sijoituskohteisiisi. Hajauttaminen on suositeltavaa, mutta pääset alkuun myös muutamalla osakkeella. Arvonnousun lisäksi osakkeenomistajat voivat tienata myös osinkoja, joten osinkotuottoja toivovan kannattaa valita yritys, joka maksaa hyvää osinkoa.

Osakkeiden hankintaa varten tarvitset arvo-osuustilin, jolle omistuksesi eli niin sanotut arvo-osuudet kirjataan. Tämän lisäksi tarvitset henkilökohtaisen pankkitilin, jolle muun muassa osingot maksetaan.

Arvopaperinvälittäjän valinta

Arvopapereita väittävät sekä pankit että pankkiiriliikkeet. Eri palvelujen hintoja kannattaa verrata, koska palveluiden hinnoittelussa saattaa olla suuriakin eroja. Ennen sijoitusuran aloittamista välittäjän kanssa tehdään asiakassopimus. Alaikäisen tapauksessa sopimuksen tekemiseen tarvitaan molempien vanhempien suostumus. Varsinaiset osto- ja myyntitoimeksiannot on helpointa hoitaa osakevälittäjän verkkopalvelussa. Jokaisesta osakekaupasta maksetaan välityspalkkio. Nämä palkkiot vaihtelevat, ja useimmilla välittäjillä on käytössään myös minimipalkkio.

Hyvien sijoituspäätösten tekeminen

Hyvien sijoituspäätösten tekeminen ei ole helppoa, mutta toisaalta opiskelemalla alaa ja eri osakkeiden kehitystä myös amatööri voi menestyä osakesijoittamisen maailmassa kohtuullisen hyvin. Kun teet osto- tai myyntitoimeksiannon, määrittelet rajahinnan, jota kalliimmalla et osaketta osta tai jota halvemmalla et osaketta myy. Toimeksianto voi olla voimassa tietyn ajan tai määrittelemättömän ajan, joka usein käytännössä tarkoittaa kuitenkin kahta viikkoa.

Kun sijoitat vain rahoja, jotka sinulla on vara menettää, ei sinun tarvitse myydä omistuksiasi liian halvalla. Voit siis rauhassa omistaa osakkeita ja odottaa niiden arvon nousua. Jos yrityksessä on odotettavissa osakkeiden arvoon mahdollisesti vaikuttavia muutoksia tai uutisia, kannattaa tarkasti harkita, milloin osakkeet kannattaa myydä. Sopivan rajahinnan määrittäminen ei aina ole helppoa, mutta voit aina hakea ajatuksillesi tukea asiantuntijoiden raporteista, joita on saatavilla jopa täysin ilmaiseksi. Aloita opiskelu jo tänään ja ryhdy rohkeasti osakesijoittajaksi.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *