Milloin ja millaista lainaa kannattaa ottaa?

Tarvitsetko suurta tai pientä lainaa? Rahan tarve ei aina tule kello kaulassa, sillä toisinaan elämä tuo eteen yllättäviä tilanteita, joihin ei vain ole mahdollista varautua etukäteen. Erilaisten lainojen valikoima on valtava, joten ei ole yllätys, että monet ihmiset kokevat itselleen sopivan lainan löytämisen haastavaksi. Tässä artikkelissa kerromme erilaisista lainavaihtoehdoista ja siitä, millainen laina sopii elämän erilaisiin tilanteisiin.

Lainan määrä ja laina-aika

On ilmeistä, että asuntolainaa etsivän lainatarve on erilainen kuin muutaman sadan euron vippiä kaipaavan. Monet pankit, esimerkiksi MONEYBANKER.no, myöntävät sekä lyhyt- että pitkäaikaisia luottoja, joiden avulla voit helpottaa taloudellista ahdinkoasi tai täyttää tilapäisen budjettivajeen. Suurin osa netissä tarjoavista lainapalveluista myöntää enintään muutamien tuhansien eurojen suuruisia lainoja, joten asuntolainaa ei ehkä kannata netin palveluntarjoajilta etsiä. Toisaalta monia perinteisiä pankkilainojakin voi hakea netissä, joten voit ottaa ne huomioon potentiaalisia lainatuotteita vertaillessasi.

Ennen lainavaihtoehtojen vertailu pohdi huolellisesti, miten suuren lainan tarvitset ja mikä olisi sinulle sopiva laina-aika. Mieti myös, millä ehdoilla olet valmis lainaa ottamaan. Lainan korko, maksuehdot sekä esimerkiksi maksusuunnitelmat muutoksesta mahdollisesti perittävät kulut ovat asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota. Toisinaan haluat myös mahdollisuuden lisälainan nostamiseen. Tässä tapauksessa sinulle sopivin vaihtoehto saattaa olla joustava kulutusluotto, jota voi nostaa käyttöönsä vain tarvitsemansa määrän. Tällöin maksat myös korkoa vain nostetulta rahamäärältä.

Miten pitkä laina-aika kannattaa ottaa?

Lainojen takaisinmaksuajat vaihtelevat muutamista viikoista ja kuukausista useisiin vuosiin. Yleensä korko matalampi, mitä pidempi laina-aika on ja mitä suurempi lainasumma on. Huomioi kuitenkin, että laina-ajan ollessa pitkä myös korkokuluja ehtii kertyä enemmän, vaikka korko prosenteissa mitattuna olisikin suhteellisen matala. Jos maksukykysi on hyvä, ei laina-aikaa kuitenkaan kannata venyttää tarpeettoman pitkäksi. Elämäntilanteesi ja sitä myötä myös maksukykysi voi nimittäin muuttua. Ilmaisia lainoja ei käytännössä ole, joten kaikki luotot pitää maksaa mahdollisimman nopeasti pois.

Miten nopeasti tarvitset rahat?

Perinteinen pankkilaina edellyttää yleensä käyntiä pankkikonttorissa, ja käytännössä tämä tarkoittaa myös konttorin aukioloaikoihin sitoutumista. Jos tarvitset rahaa mahdollisimman nopeasti, ei perinteinen pankkilaina välttämättä ole paras ratkaisu. Netissä on tarjolla monia lainoja, jotka voit saada tilillesi saman päivän aikana, parhaimmillaan jopa muutamassa minuutissa lainahakemuksen tekemisestä. Yleensä voit tehdä hakemuksen mihin vuorokauden aikaan tahansa ja hakemusten käsittely on rajoitettu lainapalvelun aukioloaikoihin. Lainoja maksetaan asiakkaiden tileille yleensä klo 7 ja klo 23 välisenä aikana. Toiset palvelut ovat auki myös viikonloppuisin, kun taas toisissa luottopäätöksiä tehdään vain arkipäivisin.

Kenelle lainoja myönnetään?

Yleensä lainanhakijan on oltava täysi-ikäinen eli vähintään 18-vuotias, vakituisesti Suomessa asuva henkilö. Yleensä lainanhakijalla on oltava myös henkilökohtainen matkapuhelinnumero sekä pankkitili ja siihen liitetyt verkkopalvelutunnukset. Lainapalvelun käyttö edellyttää yleensä rekisteröitymistä, ja usein hakemuksen liitteeksi täytyy lähettää tulotiedot, esimerkiksi palkkakuitti tai tosite maksetusta eläkkeestä. Suurempia lainoja hakevilta saatetaan edellyttää korkeampaa ikää. Vastuulliset pankit ja rahoituslaitokset myöntävät lainoja vain luottokelpoisille henkilöille, joten maksuhäiriömerkinnät ovat usein este lainan saamiselle. Joitakin lainoja voi hakea yhteishakijan kanssa. Kahdelle henkilölle myönnetään yleensä suurempia lainoja kuin yksin lainaa hakevilla, ja toisaalta yhteishakijan käyttö parantaa myönteisen lainapäätöksen saamisen todennäköisyyttä.

Kannattaako pikavippejä ottaa?

Pikavipeillä on yleisesti huono maine, joka johtuu usein niiden korkeista korkokustannuksista. Vaikka korkeakorkoisten lainojen ottaminen on yleisellä tasolla huono idea, on tärkeää tiedostaa, että jotkut yritykset tarjoavat myös kokonaan ilmaisia pienlainoja uusille asiakkailleen. Pikavippi ei siis välttämättä ole huono ajatus, mutta toki lainaehtoihin kannattaa perehtyä huolellisesti. Lainaa kannattaa muutenkin ottaa vain silloin, kun sitä todella tarvitsee.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *