Kulutusluotto – Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää

Elämässä tulee vastaan monenlaisia yllättäviä tilanteita. Näissä tilanteissa talouskin voi toisinaan joutua tiukille. Esimerkiksi uuden asunnon remontointi, auton hajoaminen, lapsettomuushoidot ja avioero saattavat aiheuttaa yllättäviä kuluja, joihin budjetti ei huolellisesta suunnittelustakaan huolimatta veny. Näissä tilanteissa kulutusluotto voi olla hyvä pelastusrengas. Tässä artikkelissa kerromme kaiken, mitä sinun tarvitsee tietää kulutusluotoista.

Mikä kulutusluotto on?

Kulutusluoton voidaan ajatella olevan vain tapa tuoda joustoa elämään silloin, kun lisärahoitus on tarpeen. Lainan tai luoton ottaminen ei aina ole merkki raha-asioiden holtittomasta tai huonosta hoidosta. Pankit arvioivat huolelliseti, kenelle lainaa kannattaa myöntää ja millä ehdoilla.

Kulutusluotolla tarkoitetaan kuluttujalle myönnettävää, vakuudellista tai vakuudetonta lainaa. Yleensä kulutusluotto nostetaan kerralla ja maksetaan takaisin erissä, mutta markkinoilla on myös joustavia kulutusluottoja, joita on mahdollisuus nostaa käyttöön asiakkaan tarpeen mukaan. Kulutusluotto on tyypillisesti määrältään joitakin tuhansia euroja, ja takaisinmaksuajat vaihtelevat kuukausista useisiin vuosiin.

Milloin kulutusluottoa yleensä otetaan?

Rahantarve iskee yleensä silloin, kun elämässä tulee eteen yllättävä tilanne, kuten avioero, uuden kodin remontointi tai sairauskuluja. Kulutusluottoa otetaan tyypillisesti myös suuriin hankintoihin, kuten uuteen autoon, veneeseen tai kodinkoneeseen. Jos pieniä, kalliita lainoja on kertynyt paljon, voi kulutusluottoa käyttää myös lainojen yhdistelyyn. Lainan käyttötarkoitusta ei yleensä tarvitse kertoa luottoa hakiessa, ja lopulta jokainen asiakas päättää lainarahojen käyttötarkoituksesta itse. Kulutusluoton ottaminen on melko yleistä, sillä lähes viidennellä suomalaisella on lainana nostettua kulutusluottoa.

Mistä kulutusluottoujen huono maine johtuu?

Kulutusluottoja on tarjolla paljon, ja ne sekoitetaan helposti pikavippejä ja muita pienlainoja tarjoavien yritysten tuotteisiin. Pikavippien korot ovat usein kohtuuttoman suuret eikä pikavippejä myöntäviä tahoja aina koske yhtä tiukka sääntely kuin pankkeja, joten eri lainavaihtoehtojen vertailussa on syytäkin olla varovainen ja huolellinen. Pankit harkitsevat tarkkaan, kenelle he lainaa myöntävät, joten lainan ottaminen ei todellakaan ole välttämättä merkki talousasioiden huolimattomasta hoidosta.

Milloin kulutusluotto on sopiva ratkaisu?

Elämä voi olla mielekästä vain silloin, kun rahaa jää riittävästi elämiseen lainojen maksun ja muiden pakollisten kulujen jälkeen. Raha-asioiden suunnittelu sekä lyhyellä että pitkällä aikajaksolla on järkevää, mutta liian ahtaalle taloutta ei kannata vetää. Taloudellinen ahdinko voi pahimmillaan aiheuttaa ihmissuhteiden ongelmia sekä masennusta ja muita sairauksia. Jos otat kulutusluoton pitkällä laina-ajalla, takaisinmaksussa on pelivaraa ja todennäköisesti voit hyödyntää myös lyhennysvapaita kuukausia. On sekä asiakkaan että luoton myöntävän rahoituslaitoksen etu, että asiakas selviytyy hänelle myönnetyn lainan kuluista eri elämäntilanteissa.

Miten suuria kulutusluottoja voi saada?

Kulutusluottojen määrät vaihtelevat siten, että keskimääräinen laina-aika on noin 8000-9000 euroa. Myös yli 10 000 euron lainat ova tavallisia, mutta toisaalta markkinoilla on myös paljon pienempiä, muutaman tuhannen euron kulutusluottoja. Lainojen ehdot, kuten korko ja laina-aika vaihtelevat, joten kulutusluottojen vertailu ennen hakemusten tekemistä kannattaa. Netissä on lukuisia vertailusivustoja, mutta niidenkin valikoimaan kannattaa suhtautua varauksella. Vertailut eivät nimittäin välttämättä sisällä kaikkia markkinoilla olevia lainoja, ja toisaalta vertailusivusto ei ole vastuussa tietojen oikeellisuudesta.

Kenelle kulutusluottoja myönnetään?

Kulutusluottoa voi yleensä saada täysi-ikäinen, raha-asiansa hyvin hoitanut Suomessa vakituisesti asuva henkilö. Yleensä hakijalta edellytetään myös suomalaista pankkitiliä ja siihen liitettyä verkkopankkitunnuksia, joiden avulla hakija tunnistetaan hakuprosessin aikana. Jos kyse on suuremmasta lainasta, yleensä hakijalta edellytetään korkeampaa ikää. Jotakin luottoja voi hakea yhteishakijan kanssa, jolloin myös myönteisen lainapäätöksen todennäköisyys on suurempi kuin yksin lainaa haettaessa. Kulutusluottoa voi yleensä hakea kätevästi netistä, ja lainapäätöksen voi saada jopa muutamissa minuuteissa hakemuksen lähettämisestä.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *